Recept på fikabröd

Energi-bar 

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl havregryn (glutenfria om du vill ha glutenfritt)
1 dl russin (eller aprikoser, kiwi, torkad frukt, det du känner för)
1 helt ägg
1 äggvita
1 msk flytande honung
50 gr 70% ig choklad

Gör såhär: 
1) Blanda alla torra ingredienser.
2) Häll i honung
3) Knäck i ett helt ägg. Använd bara vitan på det andra ägget. 
4) Klicka i en matsked av blandningen i typ muffinsformar.
5) Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna lite.
6) Smält chokladen. Lägg en klick i varje muffinsform. Låt stelna.
______________________________________________________________________

Äpple bröd

6 grovt rivna medelstora äpplen
5 dl havre- (fiber) gryn
2 dl hela linfrön
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
1,5 dl mörk sirap
3 dl solrosfrön
2 dl vetegroddar
1 dl vetemjöl
1,5 l vetemjöl special

Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan i filmjölk och äpple.
Rör väl (kladdig smet)
3-4 sockerkaks formar klädda med bakplåtspapper
175 grader i 1 timme.
_____________________________________________

Nougat rutor

Ingredienser:

100 g smör
4.5 dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
2 msk ljus sirap
Garnering:
250 g nougat

Sätt på ugnen på 200°C. Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.

Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.
Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.
Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.
Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.

Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.
Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.
Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.
Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.

(Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)
Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.
Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.
Lägg kakorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.

(Receptet är hämtat från recepten.se)

_______________________________________

Camillas nyttiga bröd

12 dl vatten, 37 grader
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 kg vetemjöl special
2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 msk socker
2 pkt jäst

Rör ihop
Låt jäsa 30 min
Lägg i 3 stora sockerkaksformar
Låt jäsa 30 min
200 grader i 50 min

____________________________

Saffransbiscotti 

· 100 g smör
· 1 g saffran
· 2 st ekologiska ägg
· 1,5 dl strösocker
· 5 dl vetemjöl
· 1,5 tsk bakpulver
· 1,5 dl hel sötmandel
· Råsocker

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
________________________________________

Hallonsylt med Turkisk peppar cirka 1/2 liter

Ingredienser
1 dl vatten
12 Turkisk peppar karameller
5 dl hallon
3 dl Dansukker Syltsocker

Blanda vattnet och karamellerna i en kastrull och sjud tills alla har löst sig. Tillsätt hallonen och syltsockret och koka i 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.
 ________________________________________

Camillas Pepparkaksbröd 

3 former
Allt blandas:
5 dl socker
8 dl vetemjöl
6 dl vetemjöl special
6 dl grovt rågmjöl
2 msk kanel
2 msk nejlikor
2 msk bikarbonat
2 dl vatten
10 dl filmjölk

Gräddas 175 grader ca 60 min

                         ...____________________________________________________...

Kokos-kaka (även m pepparkakssmak)

(Till en långpanna 35x40 cm ca 28 bitar.)
Vill du ha pepparkakssmak, tillsätt nästan en hel (typ 75%) påse pepparkakskryddor tillsammans med mjölet.

Du behöver
4 ägg
6 dl socker
150gr rumsvarmt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Glasyr
200 gr kokos
2 dl strösocker
1 dl sirap (ljus)
1,5 dl vispgrädde
75 gr smör

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa först samman ägg och socker.
Vispa därefter ner smör, kakao, vaniljsocker och salt. Rör slutligen ner mjölet.
Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna, men inte ända ut i kanterna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Gör under tiden glasyren
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme ca 5 min. Bred på glasyren ovanpå kakan och grädda ytterligare 10 min eller tills kakan blivit ljusbrun.

Tag ut kakan, låt den svalna innan den skärs i bitar.
                          ... ___________________________________________...

"Mörk chokladkaka med nötknäck"...

Ingredienser

100g smör eller margarin
3dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200g blandade hackade nötter

Knäckglasyr
1dl strösocker
1d lljus sirap
1d lvispgrädde
2tsk vaniljsocker
1tsk smör el margarin

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. 
3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..
4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.

Receptet är hämtat från TV-programmet halv ”åtta hos mig”


                      _______________________________________________________________


Banankaka


2 bananer & en kaffekopp socker mosas tillsammans.

Ta en annan skål,

Vispa ihop: 2 ägg, 2 msk vispgrädde, 50g smör (flytande.) vispa lätt

Fyll sedan på med:

1, 5 kaffekopp vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

3-4 tsk vaniljsocker

I med bananmoset

Vispa ihop så det blir trögflytande.

175 grader, 30 min

(Kaffekopp kan även vara angivet som mått i framförallt äldre svenska recept och motsvarar 1,5 dl.)
                  __________________________________________________________________